Terug naar het overzicht

In dit artikel gaan we het hebben over RFID lezers. Want wat kan je er allemaal mee? En welke RFID lezer heb jij nodig? Dat gaan wij je uitleggen. Maar voordat we verder gaan dien je eerst de basis te snappen van RFID.  

RFID staat voor ‘’Radio Frequency Identification’’, dat wil zeggen dat er data kan worden overgebracht via radiogolven. NFC werkt op dezelfde manier als RFID, maar alleen voor korte afstanden, waardoor de toepassingen verschillen. Met een RFID chip kan je bepaalde gegevens naar een RFID lezer versturen. Op deze manier is het mogelijk om data op afstand te versturen, zodat de RFID lezer iets in werking kan zetten. Bijvoorbeeld het openen van een slagboom of het inklokken op de werkvloer. 

Wat is het verschil tussen RFID en NFC?

RFID en NFC zijn termen die veelal door elkaar heen worden gebruikt. Maar er zit een degelijk verschil in. RFID is namelijk voor langere afstanden dan NFC. Waar je met NFC ongeveer tot 3 centimeter kan overbruggen, is dit bij RFID soms wel 10 meter. Om deze reden wordt RFID voor andere toepassingen gebruikt dan NFC. Bij NFC zien we vaak toepassingen als betalen en de connectie naar de digitale wereld. RFID wordt veelal gebruikt voor tracking, tijdregistratie en toegangspoorten. 

Er zijn meerdere RFID chips op de markt met verschillende kenmerken en eigenschappen. Zo zitten er verschillen in de afstand, beveiliging, techniek en de prijs. Een voorbeeld is de MIFARE Ultralight. Deze chip wordt veelal gebruikt als wegwerpchip en is de goedkoopste RFID chip. Ga je voor een slimmere chip met meer kwaliteit zoals de MIFARE Classic 1K, dan betaal je al gauw een stuk meer. 

Voordat je een RFID lezer koopt moet je goed weten wat voor een RFID chip je wil programmeren. Niet elke RFID chip kan met dezelfde RFID lezer gelezen worden. Net als RFID chips zijn er ook verschillende RFID lezers. Elke RFID lezer opereert op een bepaalde frequentie, net zoals RFID chips dit ook doen. Wanneer de frequentie van de lezer hetzelfde is als de RFID chip dan kunnen ze communiceren met elkaar. Alleen dan is het mogelijk om data te lezen en te programmeren op de chip. De frequentie wordt uitgedrukt in megahertz (MHz). Het is dus belangrijk dat je goed kijkt of de RFID lezer het aantal MHz ondersteunt van je RFID chip die je wil programmeren.

Er zijn in totaal 3 soorten frequencies, namelijk Low Frequency, High Frequency en Ultra High Frequency. 

  • De Low Frequency chips zijn voorzien van 125KHz en hebben een korte range van 2 tot 100 centimeter afstand. Deze RFID chips worden vaak gebruikt voor het verlenen van toegang op korte afstand, zoals de poortjes bij de sportschool. 
  • De High Frequency chips hebben 13,65MHz en hebben een range van 10 centimeter tot 1 meter. Met 2kb heeft deze chip meestal het dubbele aan bytes ten opzichte van de Low Frequency chips. Dit maakt de chip voor inkloksystemen en tijdsregistratie ideaal. 
  • De Ultra High Frequency RFID chips kunnen tot wel 950 MHz hebben. Je raad het al, dit is perfect voor lange afstanden. Met deze RFID chips kun je soms tot wel 12 meter afstand overbruggen.  

Wil je graag een Ultra High Frequency chip programmeren? Dan heb je deze RFID Reader nodig. De reader maakt het mogelijk om UHF (ultra high frequency) RFID chips te lezen, dupliceren en te programmeren. Wil je zowel RFID chips met 125KHz als 13.65MHz programmeren? Dan adviseren wij deze RFID lezer. Deze lezer is compitabel met beide chips. 

Waarom heb je een RFID lezer nodig om RFID te programmeren?

RFID chips kun je niet zonder RFID lezer programmeren. De antenne in de RFID chip maakt het mogelijk om te communiceren met een andere RFID chip. Aangezien RFID alleen kan communiceren met andere RFID apparaten, is het alleen mogelijk om via een RFID lezer de chip te programmeren. 

Wat zijn de mogelijkheden van een RFID lezer?

Met een RFID lezer zijn er eigenlijk twee soorten taken die je kunt uitvoeren, namelijk het programmeren van nieuwe data en het dupliceren van een RFID chip. Allereerst gaan we het hebben over het dupliceren. Mocht je een RFID toegangspas hebben en je wilt graag meer toegangspassen hebben, dan kun je dit eenvoudig doen met een RFID lezer. Je kunt de chip eenvoudig kopiëren en plakken naar een nieuwe pas. Uiteraard kun je de chip ook voorzien van nieuwe data. Deze data kun je zelf ontwikkelen op de chip programmeren. Hier zijn verschillende softwaremogelijkheden voor. 

Sommige RFID lezers kunnen naast RFID ook NFC programmeren, zoals deze NFC reader.

RFID Lezer kopen
Terug naar het overzicht