Terug naar het overzicht
Welke RFID chips zijn er allemaal?

Tegenwoordig zijn er zoveel chips op de markt dat je al gauw het overzicht kwijtraakt. Om deze reden leek het ons een goed idee om alle soorten RFID chips op een rijtje te zetten. Vervolgens kijken we naar de eigenschappen, mogelijkheden en toepassingen, zodat jij een duidelijk overzicht hebt welke RFID chip jij nodig hebt.

Frequenties van de RFID chips

RFID is een allesomvattende term, namelijk een technologie om op afstand communicatie uit te wisselen via RFID chips. Onder RFID vallen verschillende technieken, zoals NFC. De technologie wordt ook wel gezien als de opvolger van de streepjescode. Voordat je een RFID aanschaft dien je rekening te houden met de frequentie van de chip. Deze verschillen namelijk onderling. Zo zijn er meerdere frequenties mogelijk, namelijk:

 • Low frequency

Deze chips zijn voorzien van 125 KHz en hebben een range van 2 centimeter tot 100 centimeter. Met een geheugen dat varieert tussen de 64 bits en 1 kB kan deze chip worden gebruikt voor het verlenen van toegang. De EM 4200 cards is een voorbeeld van een low frequency chip. 

 • High frequency

Deze chips zijn voorzien van 13.56 MHz en hebben een range van 10 centimeter tot 1 meter. Met een geheugen tot 2kB zien we deze chip vaak gebruikt worden voor registratiesystemen, zoals het inklokken. 

 • Ultra high frequency

Deze chips zijn voorzien van 860 tot 950 MHz en hebben een range tot 12 meter. Over het algemeen heeft een UHF chip een bereik van meerdere meters. De nieuwste variant is de UHF Gen2. Deze chip wordt momenteel het meeste gebruikt van alle UHF chips.  

De 5 populairste RFID chips

Nu je weet wat de frequenties betekenen gaan we de verschillende soorten chips behandelen. De 5 populairste RFID chips zijn:

 • MIFARE Classic 1K

Deze RFID chip is het populairste van allemaal. Deze chip heeft een lage frequentie (13,56 MHz), waardoor de leesafstand tussen de 2 centimeter en de 100 centimeter ligt. Deze chip heeft een scherpe prijs. We zien dat deze chip veelal worden gebruikt bij toegangspoortjes, zoals bij sportscholen en skiliften. Ook kluisjes zijn vaak voorzien van deze chip. 

 • MIFARE Ultralight 64 bytes

Deze variant is de goedkoopste van allemaal. Aangezien deze chip niet beveiligd kan worden dient deze vaak als wegwerp chip. 

 • MIFARE DESFire 125MHz

Deze variant heeft een speciale 3DES beveiliging. Hierdoor zijn er verschillende mogelijkheden omtrent de beveiliging van de chip. Daarom zien we deze chip vaak terug bij toegangscontrole. 

 • EM4200 125 KHz

Dankzij de hoge frequentie kan deze chip grote afstanden overbruggen. Daarnaast heeft de chip verschillende beveiligingsmogelijkheden, wat de chip zeer geschikt maakt voor toegangscontrole en kluizen.  

 • UHF RFID (Ultra High Frequency)

Een hoge frequentie betekent dat de leesafstand groot is. Deze chip kan zelfs tot wel 12 meter overbruggen. Dit maakt de chip zeer geschikt voor tolpoorten en parkeergarages. Hierbij dient de communicatie een langere afstand te overbruggen. 

NFC chips

Ook kunnen NFC chips onder de term RFID geschaard worden De drie meest gebruikte NFC chips zijn de NTAG213, NTAG215 en NTAG216. De NTAG varianten zijn exact hetzelfde op het geheugen na. 

 • NTAG213

Dit is de goedkoopste variant en bevat 144 bytes aan opslagruimte.

 • NTAG215

Deze chip zit exact tussen de NTAG213 en de NTAG215 in qua opslagruimte. Met 444 bytes wordt dit ook wel de middenklasser genoemd. 

 • NTAG216

Deze chip heeft het meeste aantal bytes van de NTAG-series. Met maar liefst 888 bytes weet je zeker dat je voldoende capaciteit hebt voor welk doeleinde dan ook. 

In onderstaande tabel kun je zien hoeveel bytes je nodig hebt voor bepaalde handelingen. 

Webadres19 bytes
Telefoonnummer 16 bytes
E-mail met onderwerpsregel84 bytes
Visitekaart met alle contactgegevens153 bytes
Een trigger (telefoon op stil)76 bytes
Een trigger (Wifi aan en app opstarten)118 bytes
Een trigger (Wifi aan, telefoon stil en app starten)122 bytes
RFID tags kopen
Terug naar het overzicht