Terug naar het overzicht
RFID vs NFC

RFID vs NFC is eigenlijk een verkeerde benaming. Veel mensen denken dat de technologieën namelijk concurrenten zijn. Dit is niet waar. Sterker nog, NFC is een vorm van RFID. Daar komt bij dat ze beide ontzettend goed naast elkaar kunnen bestaan. Ook is er een grote groep mensen die denken dat er geen verschil tussen zit. Ik snap de verwarring. NFC is een toepassing van RFID, maar heeft andere eigenschappen waardoor ze wel degelijk van elkaar verschillen. Gezien de vele misvattingen omtrent RFID en NFC heb ik besloten om middels dit artikel een einde te maken aan alle verwarring tussen beide technologieën.  

De verwarring tussen RFID en NFC

Om even te pijlen wat er allemaal over RFID en NFC te vinden is ben ik op het internet gaan rondsurfen. Het viel mij op dat de termen regelmatig door elkaar heen worden gebruikt. Dit verklaart de verwarring over dit onderwerp. Dankzij deze informatie zijn veel mensen gaan geloven dat de technologieën hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Het zijn twee manieren van communicatie uitwisseling geschikt voor andere doeleinden.

Wat is RFID?

RFID staat voor ‘’Radio-Frequency idetification’’ en is een technologie op basis van radiogolven. In de RFID chip kan data worden opgeslagen. Deze data kan worden afgelezen door een RFID lezer via de radiogolven. 

Er zijn 3 soorten RFID: 

  • Actieve RFID (met energiebron, geeft zelf signalen af)
  • Semi-actieve RFID (met energiebron, zodra een signaal is ontvangen)
  • Passieve RFID (zonder energiebron, haalt energie uit een ander device)

Wat is NFC?

NFC is een toepassing van RFID. Bij RFID gaat het om opslag en verzenden van data in één richting. Maar bij NFC is dit anders. Hier gaat hier om tweerichtingsverkeer. Daarnaast kan een NFC chip de ontvangen signalen verwerken. Oftewel, deze chip is een stuk intelligenter dan de gebruikelijke RFID chip. 

De verschillen tussen RFID en NFC

Het verschil zit vooral in het bereik en de vorm van informatie-uitwisseling. Hieronder lichten we de 4 belangrijkste verschillen toe. 

  • Afstand

Een RFID tag heeft een veel groter bereik. De chip kan tot wel 8 meter overbruggen. Bij een NFC chip is de afstand maximaal 10 centimeter. Dit maakt beide tags uniek en toepasbaar voor andere doeleinden. NFC leent zich uitstekend voor betaalverkeer, maar RFID voor het krijgen van toegang bij de poortjes voor de skilift.  

  • Signaal mogelijkheden

Een RFID chip kan alleen uitgelezen worden. Hier is sprake van eenrichtingsverkeer. NFC tags daarentegen kunnen zowel informatie sturen als uitgelezen worden. Dit maakt de NFC tag intelligenter dan de RFID tag. 

  • Lezen

NFC tags kunnen eenvoudig met een telefoon worden uitgelezen. Bij RFID tags heb je hier speciale apparatuur voor nodig. Dit maakt NFC veel toegankelijker voor particulieren.  

  • Scannen

Het is mogelijk om meerdere RFID tags te scannen tegelijkertijd. Bij NFC tags is dit niet mogelijk. Daarom zien we in de Decathlon dat producten met RFID tags worden gelabeld, zodat deze allemaal tegelijkertijd gescand kunnen worden bij de kassa. Mochten de producten zijn uitgerust met NFC tags, dan dient elk product één voor één gescand te worden. 

NFC tags kopen
Terug naar het overzicht