Terug naar het overzicht
Wat is RFID

RFID is een begrip dat de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, maar wat is RFID? In dit artikel leggen wij uit wat het precies is, hoe het werkt en waarom het zo populair is. 

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Deze technologie bestaat uit RFID tags die met elkaar kunnen communiceren via een elektromagnetisch veld. Een RFID chip kan radiogolven uitzenden en ontvangen, waardoor communicatie kan plaatsvinden. Het is mogelijk om bepaalde data op een RFID tag te zetten. Deze data kan verstuurd worden wanneer de chip gescand wordt. Sommige chips kunnen zelfs een afstand van 8 meter overbruggen. Een populaire vorm van RFID is de NFC technologie. Deze chip kan alleen op korte afstand communiceren, ongeveer tot 10 centimeter. Dit maakt deze technologie geschikt voor betaling. 

De techniek klinkt vrij eenvoudig in de oren, maar brengt enorme veranderingen met zich mee. Fysieke producten kunnen eenvoudig worden gekoppeld via RFID chips, waardoor allerlei bedrijfsprocessen efficiënter ingericht kunnen worden. In de volgende alinea zoomen we in op deze mogelijkheden.

Verschil tussen RFID en een barcode

RFID wordt ook wel de nieuwe barcode genoemd. De technologie kent vele gelijkenissen, maar is toch heel verschillend. Een barcode moet fysiek worden gescand op korte afstand. Deze moet helemaal zichtbaar zijn, anders kan de code niet gescand worden. Daarnaast kun je maar één barcode per keer scannen. Tot slot is een barcode eenvoudig te manipuleren voor mensen die er kwaad mee willen. Een RFID chip kan daarentegen gescand worden op een afstand van maximaal 8 meter. Daarnaast heb je geen label, de chip hoeft dus niet zichtbaar te zijn tijdens het scannen. Ook kunnen er meerdere chips tegelijkertijd worden gescand en kan het niet gemanipuleerd worden.  

Wat zijn de mogelijkheden van RFID?

Er zijn allerlei toepassingen mogelijk met de RFID technologie. Hieronder licht ik een aantal belangrijke toepassingen toe:

  • Inventariseren

RFID tags maken inventarisatie een stuk makkelijker. Je kunt bijvoorbeeld alle producten voorzien van tags. Dit is handig voor bij het afrekenen. Een leuk voorbeeld is de Decathlon. Zij maken gebruik van RFID tags en zelfscankassa’s. Alle producten bevatten een label. Bij de zelfscankassa stop je alle producten in een grote bak. Vervolgens worden de  producten tegelijkertijd gescand en kun je direct afrekenen. De voorraad van de winkel wordt automatisch bijgehouden door het systeem. Hierdoor weet je precies wat er in de winkel ligt en wat er uitgaat. Doordat je de voorraden exact kunt monitoren, kun je diefstal eenvoudig herkennen en tegengaan. 

  • Tijdsregistratie

Heb je een bedrijf en wil je op een eenvoudige manier de uren van je werknemers bijhouden zonder zelf te hoeven blokken? Dan bieden RFID chips voor jou de oplossing. Geef iedere werknemer een RFID sleutelhanger en koppel een systeem aan de chips. Je kunt de chips een speciale naam geven. Op deze manier zie je precies wanneer een werknemer heeft ingecheckt en vervolgens heeft uitgecheckt.

  • Beveiliging en toegang

Ook is RFID perfect om te gebruiken voor beveiligingssystemen. Met deze chips kun je eenvoudig het alarm aan- en uitzetten. Of bijvoorbeeld een hek openen. We zien dat veel sportscholen gebruik maken van de RFID technologie. Om door de poortjes te komen moet je een pasje of druppel meenemen. Zodra de chip wordt gescand gaan de poortjes open. Ook bij skiliften wordt deze methode vaak gebruikt.   

  • Goederen volgen

Heb je iets besteld? Of wil je iets verzenden? Plak een RFID label op het product. Vervolgens kun je het product nauwkeurig volgen. Arriveert het product bij de koerier, dan wordt dit geregistreerd in de software. Is het product aangekomen op het vliegveld, ook dit wordt geregistreerd. Zo weet je altijd waar het product zich bevindt en kun je een inschatting maken wanneer deze arriveert.  

  • Onderhoudshistorie bijhouden

Voor machines en bijvoorbeeld auto’s is het erg gemakkelijk om de onderhoudshistorie bij te houden middels RFID chips. Zodra er onderhoud is gepleegd kan dit op de chip worden gezet. Zo heb je altijd inzichtelijk wanneer er onderhoud is uitgevoerd en wat er precies is gebeurd.  

Zoals je in dit artikel hebt gelezen heeft RFID voor vele veranderingen gezorgd. Dit zijn maar een aantal belangrijke mogelijkheden van RFID. Er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk. 

Hoe kun je starten met RFID?

Voordat je met RFID aan de slag kunt gaan heb je bepaalde producten nodig. Uiteraard heb je RFID tags nodig. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei varianten. Denk aan sleutelhangers, labels, kaarten en tags. Houd er rekening mee waarop je de RFID tags gaat bevestigen. Er zijn namelijk speciale tags met eigenschappen die bestand zijn tegen water en hoge of lage temperaturen. Daarnaast heb je een RFID reader nodig. Hiermee kun je de chip uitlezen en schrijven. Zonder een RFID scanner kun je geen RFID tags programmeren. Als je dit allemaal in huis hebt dan kun je aan de slag. 

RFID tags kopen
Terug naar het overzicht