Terug naar het overzicht
NFC werkt niet
NFC werkt niet? Zo los je het op 2 NFC World

NFC werkt niet? Je bent niet de enige. Het is namelijk een veel voorkomend probleem. We krijgen hier regelmatig vragen over. Reden genoeg om hier een blog over te schrijven. In dit artikel benoemen we de meest voorkomende oorzaken en hoe deze opgelost kunnen worden. 

Waar ligt het probleem?

Mocht NFC niet werken dan is het allereerst van belang dat je een aantal mogelijkheden gaat uitsluiten. Het probleem kan zich voordoen in de NFC tag of in de telefoon. Om dit te controleren adviseer ik om de NFC tag met een andere telefoon te scannen. Wordt de taak dan wel uitgevoerd? Dan weet je dat het probleem wordt veroorzaakt in de mobiele telefoon. Wordt de taak niet uitgevoerd? Dan is de kans groot dat de NFC tag niet meer werkt. In deze situatie kan het zijn dat de chip schade heeft opgelopen, waardoor de antenne niet meer functioneert. In dit geval zal je de kapotte chip moeten vervangen voor een nieuwe. 

Mocht het probleem in de telefoon zitten, dan zijn er een aantal oorzaken waar je rekening mee moet houden. De meest voorkomende oorzaken behandelen we hieronder:

NFC werkt niet doordat de functie op Android uitstaat

Dit probleem komt alleen voor bij Android gebruikers. Bij Apple staat de NFC-functie namelijk altijd standaard op ’aan’. Het is niet mogelijk voor iPhone gebruikers om de NFC-functie op ‘uit’ te zetten. Aangezien NFC nauwelijks batterijduur kost voor het toestel, heeft Apple ervoor gekozen de functie altijd aan te houden. Dit is bij Android een ander verhaal. Hier kun je de NFC-functie uit- of aanzetten. NFC werkt niet en je hebt een Android? Controleer dan eerst je instellingen of de NFC-functie uitstaat. 

De applicatie waarmee je scant werkt niet

Heb je een iPhone 10 of ouder? Dan dien je een applicatie te gebruiken om de NFC tags te scannen. Sommige applicaties werken niet altijd even goed. Zorg ervoor dat je de juiste applicatie gebruikt om de NFC tags te scannen. Wij adviseren om ‘NFC tools’ of ‘NXP Tagreader’ te gebruiken. Twijfel je of het aan de applicatie ligt? Download dan een andere applicatie om te kijken of het daarmee wel lukt. 

Apple blokkeert de taak

Android heeft alles opengesteld voor NFC. Bij Apple ligt dit net even anders. Zij hebben namelijk nog niet alles opgesteld. Een voorbeeld hiervan is het visitekaartje. Zodra je een NFC visitekaartje scant met een iPhone zal de taak niet worden uitgevoerd. Apple moet dan namelijk toegang geven tot de contactgegevens op het device, maar dit doen ze niet. Gelukkig is dit te omzeilen met een QR-code. Sommige taken worden geblokkeerd door Apple. Dit kan de reden zijn waarom NFC niet werkt. 

NFC werkt niet meer op je telefoon

Een andere oorzaak kan zijn dat de NFC chip in je telefoon niet meer werkt. Alhoewel dit zelden voorkomt zien we het toch soms gebeuren. Het kan zijn dat de antennen kapot is, waardoor je de NFC tags niet meer kunt lezen. Dit is eigenlijk het slechtste scenario. Je zal een nieuwe telefoon moeten kopen om NFC tags weer te kunnen lezen.  

De NFC tag is leeg

Het kan natuurlijk zijn dat er iets mis is gegaan tijdens het programmeren. In dit geval is de kans groot dat de NFC tag nog leeg is. Je kan dit controleren door de chip met een andere telefoon met NFC te scannen en te kijken of er een taak wordt uitgevoerd. Is dit niet het geval? Dan is de kans groot dat de chip leeg is. Programmeer de chip en test of het dan wel werkt. Let er bij het programmeren op dat je de taak daadwerkelijk schrijft op de tag. Nadat je de taak hebt ingesteld dien je deze ook nog te schrijven. Deze stap wordt vaak overgeslagen. 

NFC tags kopen
Terug naar het overzicht