Terug naar het overzicht

Wist je dat jouw paspoort eigenlijk een NFC paspoort is? Er zit namelijk een NFC chip in ieder paspoort verwerkt. Op deze chip is al jouw data opgeslagen. Deze data kun je opvragen door het NFC paspoort te scannen. Hoe dit precies werkt en waarom dit zo is leggen wij je in deze blog uit.  

Waarom een NFC paspoort?

We zien voornamelijk dat steeds meer financiële dienstverleningen vragen om identificatie via het paspoort. Via een telefoon kun je de NFC chip in je paspoort scannen. Hiermee kun je jouw gegevens beschikbaar stellen aan bijvoorbeeld een financiële dienstverlening. Deze functie is belangrijk voor de banken aangezien zij verplicht zijn om alle klanten te identificeren. Met een applicatie op je telefoon kun je eenvoudig jouw gegevens doorsturen naar de bank. 

Hoe werkt een NFC paspoort?

In het NFC paspoort zit een NFC chip. Deze chip is erg dun, waardoor de meeste mensen niet eens weten dat deze in het paspoort verwerkt is. Op de chip staan jouw persoonlijke gegevens. Deze data is voor de afgifte van het paspoort op de NFC chip geprogrammeerd. Zodra een toestel in aanraking komt met de NFC chip heeft deze de mogelijkheid om de chip uit te lezen. De chip kan de stroom van het device gebruiken waarmee je scant, waardoor er geen batterijen of een accu nodig zijn. Met deze stroom kan de data vervolgens naar het device worden gestuurd. 

Wat voor een gegevens staan er op?

Op de NFC chip staan jouw persoonlijke gegevens opgeslagen. Denk aan je foto, persoonsgegevens, documenttype, naam, nationaliteit, geboortedatum, geslacht, Burgerservicenummer en nog meer. Daarnaast kun je zien of het document geldig is en of er frauduleuze zaken mee gepleegd zijn. Zodra je het paspoort scant zal je deze gegevens direct kunnen zien. 

Zijn mijn gegevens veilig?

Als we kijken naar de oude methode dan is het NFC paspoort een veiligere methode om te gebruiken voor verificatie dan de oude methode, namelijk het maken van een kopie van het paspoort. Dit is namelijk fraude gevoeliger. Financiële dienstverleningen kunnen de scan van het document alleen gebruiken ter verificatie om te controleren of het om een legitiem paspoort gaat. Een kopie van het paspoort kan makkelijker onderschept worden door criminelen. Bijvoorbeeld door een screenshot te maken kan een crimineel al iets op jouw naam afsluiten. 

Door het gebruiken van het NFC paspoort hoef je geen kopie meer van je paspoort te maken. Heb je behoefte aan een veilige manier voor het kopiëren van je paspoort? Dan adviseren wij de applicatie van de overheid, genaamd KopieID. Met deze applicatie is het mogelijk om bepaalde gegevens door te strepen en kun je er een watermerk op plaatsen. Hiermee beperk je jouw risico aanzienlijk. 

De beveiliging van de NFC chip in het paspoort

Uiteraard is de chip voorzien van een speciale beveiliging. Dankzij deze beveiliging kan de chip niet onopgemerkt worden uitgelezen. Ook is het te zien als de chip gedupliceerd is of er bepaalde gegevens gedupliceerd zijn. Daarnaast kan de digitale handtekening worden gecontroleerd om te zien of deze overeenkomt met het paspoort. De NFC chip communiceert via een versleuteld uitleesapparaat, wat ervoor zorgt dan anderen de chip niet kunnen lezen. Ook heeft de chip een permanent slot, waardoor er geen nieuwe data kan worden toegevoegd. Kortom, de NFC chip is veiliger dan het maken van een kopie. 

NFC tags kopen
Terug naar het overzicht