Terug naar het overzicht
NFC tags programmeren doe je zo
NFC tags programmeren doe je zo (stappenplan) 2 NFC World

In deze blog ga ik het hebben over het programmeren van NFC tags. Wij krijgen over dit onderwerp veel vragen binnen, daarom lijkt het me een goed plan om dit haarfijn uit te leggen.

Om alle verwarring uit de wereld te helpen, NFC tags programmeren is niet moeilijk en kan eenvoudig zelf worden gedaan. Ondanks dat het begrip ‘’programmeren’’ complex in de oren klinkt valt het eigenlijk reuze mee. Voordat ik je het stappenplan voorschotel over hoe je NFC tags programmeert ga ik het eerst hebben over de manieren waarmee je NFC tags kan programmeren.

Welke manieren zijn er om NFC te programmeren?

Je kent de uitspraak vast en zeker: er zijn meerdere wegen naar Rome. Dit gezegde gaat ook op voor het programmeren van NFC tags. Er zijn namelijk meerdere manieren waarmee je NFC tags kan programmeren. Hoofdzakelijk zijn er twee  manieren die veelvoudig worden gebruikt, waarvan de populairste het programmeren met een mobiele telefoon is. Dit kan zowel een Android als Apple device zijn. Voorheen kon het programmeren van NFC alleen met een Android telefoon, maar sinds de update van Apple (IOS13) is het ook mogelijk met een Apple device. Daarnaast is het programmeren ook mogelijk met een NFC Reader/Writer.  Dit is een toestel met een usb-ingang die kan worden aangesloten op een computer. Met de bijgeleverde software kan je eenvoudig NFC tags schrijven.

Met welke toestellen kan ik NFC tags programmeren?

Er zijn niet alleen meerdere manieren om NFC tags te programmeren, maar ook meerdere toestellen waarmee je dit kan doen. Zoals je in vorige alinea hebt gelezen is het mogelijk om zowel met een Apple als met een Android device te programmeren. Maar let op, niet elk Apple toestel ondersteund deze functie. Alleen de Apple toestellen met de software ios13 of hoger accepteren deze functie. Daarentegen, Android heeft hier geen last. Je kunt met elk Android device NFC tags schrijven.

Welke applicaties zijn geschikt om NFC te programmeren?

In vorige alinea’s hebben we het gehad over de manieren waarmee je NFC tags kan programmeren en met welke toestellen dit kan. Wanneer je ervoor kiest om NFC tags te programmeren via een mobiele telefoon heb je keuze in verschillende applicaties.

Apple Store Heb je een IPhone? Maak dan gebruik van de NFC Tools applicatie. Hiermee kun je eenvoudig NFC tags lezen en schrijven.

Play Store Maak je gebruik van een Android telefoon? Dan raden wij twee populaire applicaties aan voor het lezen en schrijven van NFC tags, namelijk:

-NFC Tagwriter-NFC Taginfo

Hoe programmeer ik NFC tags?

Benodigde tijd: 5 minuten.

Hoe programmeer ik NFC tags?

 1. Zet NFC ‘AAN’ op je smartphone
  Android 
  Ga naar INSTELLINGEN -> DRAADLOOS EN VERBINDINGEN -> AAN.
  Maak je geen zorgen deze instelling heeft geen invloed op je batterijduur. Je kunt de NFC functie dus gewoon op AAN houden. 

  Apple
  Je hoeft niets te doen! Apple heeft NFC standaard aan staan.
 2. Download de NFC app
  Android
  Ga naar PLAY STORE -> Zoek op NFC TAGWRITER -> DOWNLOAD

  Apple
  Ga naar APPLE STORE -> Zoek op NFC TOOLS -> DOWNLOAD
 3. Open de NFC app
  Open de NFC applicatie op je smartphone
 4. SCHRIJF-> NIEUWE GEGEVENS SET
  Klik vervolgens op ”Schrijf” en vervolgens op ”Nieuwe gegevensset”.
 5. Kies de data
  Klik op de data welke je op de NFC tag wil programmeren, zoals een Link, Contactgegevens, Bluetooth, Telefoon, Tekst, Sms etc. In dit voorbeeld programmeren we een link op de tag.
 6. Vul de gegevens in
  Laat de omschrijving leeg. Vul bij URL de link in welke je wil programmeren op de tag met de titel.
 7. SCHRIJF -> BEVESTIG OVERSCHRIJVEN -> SCHRIJF
  Klik op schrijf, daarna bevestig je het overschrijven door weer op schrijf te drukken.
 8. Programmeer de tag
  Houd de NFC tag tegen je telefoon aan en vervolgens krijg je de melding: OPSLAAN GELUKT. Tot slot druk je op KLAAR. Goedzo, je NFC tag is geprogrammeerd!
NFC tags kopen
Terug naar het overzicht