Terug naar het overzicht
near field communication

Near-field communication is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en dat is niet zonder reden. De vraag is of deze trend zich in 2021 zal continueren. Als we kijken naar de fundamenten van de near-field communication technologie is hier geen twijfel over mogelijk. In dit artikel benoem ik 4 belangrijke redenen waarom de trend zich zal voortzetten. 

Reden 1: Apple biedt meer mogelijkheden voor near-field communication in de nieuwe IOS

We hebben het al eerder gehad over de rol van Apple en de near-field communication technologie in deze blog. Mocht je wat meer informatie hierover willen weten, dan adviseer ik je om de blog terug te lezen. Tijdens de release van IOS14 werd al snel duidelijk dat Apple de NFC- functies verder open zou stellen voor consumenten. Taken op de NFC tags konden direct worden uitgevoerd, waar voorheen een applicatie voor nodig was. Daarna kwamen ze met de release van App Clips. Dit zijn kleine pop-ups op je smartphone die het mogelijk maken om gebruik te maken van een applicatie, zonder dat je de app hoeft te installeren. Ideaal voor de retailmarkt. Deze App Clips zijn natuurlijk zeer handig om te combineren met NFC tags. Het is namelijk vrij eenvoudig om App Clips via een NFC tag over te brengen naar een smartphone. Deze ‘’move’’ van Apple geeft aan dat zij in de technologie geloven. Als klap op de vuurpijl kwam daarna nog de NFC-scanner in het iPhone dashboard terecht.  

Reden 2: Bedrijven gebruiken steeds vaker near-field communication. 

Bovenstaande ‘’moves ‘’van Apple gaven direct een teken van vertrouwen. Ook bij de bedrijven, want voor hen brengt dit vele kansen met zich mee. De NFC tags zijn voor zowel Android als Apple gebruikers steeds eenvoudiger te scannen. Bedrijven spelen hierop in en gebruiken steeds vaker NFC tags. Bijvoorbeeld in de retailmarkt voor productinformatie, handleidingen of koppelingen naar een video op YouTube. Ook zien we een flinke toename in het gebruik van NFC visitekaartjes. De perfecte vervanger voor die saaie papieren visitekaartjes. Tevens hoef je er maar één op zak te hebben en gaat deze jaren mee!

Reden 3: Particulieren gebruiken steeds vaker near-field communication.

Niet alleen bedrijven, maar ook particulieren gebruiken steeds vaker NFC tags. We zien een aantal toepassingen veelvoudig terugkomen, zoals het plaatsen van een NFC tag in de auto. Zodra men de NFC tag ‘’tapped’’ wordt de telefoon op niet storen gezet, gaat Bluetooth aan en wordt Flitsmeister aangezet. Geen afleiding en geen boetes meer. Ook bij het gamen zien we dat er vaak NFC tags worden gebruikt. Amiibo is hier een voorbeeld van. Programmeer een karakter op de NFC chip en houd je Nintendo ertegen aan. Plots verschijnt het karakter in de game. Een nog recentere trend is het gebruik van NFC tags voor lichtknoppen in huis. Tegenwoordig zijn er verschillende applicaties waarmee je de verlichting in huis kunt regelen. NFC tags kunnen in deze situatie dienen als lichtknop. Plaats verschillende NFC tags voor verschillende kleuren en effecten. Tap met je telefoon en het licht gaat direct aan. Toch liever een andere kleur verlichting? Dan tap je toch gewoon op een andere NFC tag.

Reden 4: De digitale visitekaart groeit enorm in populariteit

Zoals we al eerder in dit artikel hebben besproken groeit de digitale visitekaart enorm in populariteit. Deze trend zal de komende jaren alleen maar grotere vormen aannemen. Uiteindelijk zullen papieren visitekaartjes overbodig worden en zullen de meeste mensen een NFC visitekaart op zak hebben. Dit is niet zonder reden, want dankzij de NFC visitekaart is het in één handomdraai mogelijk om jouw contactgegevens direct in de telefoon van jou netwerk te implementeren. Je hoeft geen namen, nummers of andere gegevens in te vullen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om ze naar jouw website te sturen of jouw sociale mediakanaal zodat jullie direct kunnen connecten. 

NFC tags kopen
Terug naar het overzicht