Terug naar het overzicht
NFC tag aanzetten of uitzetten
NFC tag uitzetten of aanzetten: Is dit mogelijk? 2 NFC World

Een NFC tag uitzetten of aanzetten, is dit mogelijk? Een vraag die ons vaak wordt gesteld. Daarom leek het ons een goed idee om hierover een artikel te schrijven. Het korte antwoord is nee. Je kunt een NFC tag niet uitzetten of aanzetten. Daarentegen kun je wel de NFC functie op je telefoon uitzetten of aanzetten. Ik zal je precies vertellen waarom dit zo is. 

Waarom je NFC tags niet kunt uitzetten

Een NFC tag heeft geen accu. Dit betekent dat een NFC chip nooit leeg kan raken. De near-field communication technologie werkt namelijk op een speciale manier. De chip gaat pas zijn werk doen zodra het in aanraking komt met een andere NFC chip. Deze NFC chip zit in een device met een batterij, bijvoorbeeld een smartphone. Wanneer beide chips met elkaar in aanraking komen zal de stroom van de ene NFC chip (in het toestel) worden opgevangen via de antenne van de andere NFC chip. Deze stroom wordt vervolgens gebruikt om de data in de chip over te brengen naar het toestel. Deze wisselwerking noemen we near-field communication.

NFC tags uitzetten is overbodig

Doordat de NFC chip de stroom gebruikt van het toestel waarmee het in aanraking komt is er geen accu nodig. Dit betekent dat een NFC chip dus altijd op ‘uit’ staat, totdat het in aanraking komt met een andere NFC chip. NFC tags uitzetten is dus onmogelijk en als het wel zou kunnen dan was het overbodig geweest. Daarentegen kun je er wel voor kiezen om de NFC functie op je telefoon uit te zetten.

NFC functie uitzetten op je telefoon

Ben je sceptisch over NFC of over contactloos betalen op je telefoon? Of wil je NFC meldingen stopzetten omdat je het toch niet gebruikt? Je kunt ervoor kiezen om de NFC functie op je telefoon te deactiveren. Houd er wel rekening mee dat dit alleen mogelijk is op de toestellen die zijn uitgerust met het besturingssysteem Android. Op een iPhone is het niet mogelijk om de NFC functie uit of aan te zetten. 

Het uitzetten of aanzetten van NFC op een Android gaat als volgt:

  • Heb je een Samsung? Ga dan naar Instellingen -> Verbindingen -> NFC en Betaling.
  • Heb je een Sony, Huawei of Nexus telefoon? Ga dan naar Instellingen -> Draadloos en Netwerken -> Meer -> NFC. 
NFC tags kopen
Terug naar het overzicht