Terug naar het overzicht

Met NFC betalen in Nederland is de afgelopen jaren erg populair geworden. We hebben een enorme toename gezien in het gebruik van NFC betalingen. Waar sommige andere landen achterblijven zien we in Nederland een extreme groei. In dit artikel gaan we het hebben over hoe deze groei is ontstaan, wat dit betekent voor het contante geld en waar het mogelijk is om met NFC te betalen in Nederland. 

De groei van NFC betalingen

Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de draadloze pinapparaten op de markt. Deze groeide al snel in populariteit. Dankzij deze uitvinding was het mogelijk om op festivals, in taxi’s en op de markt te pinnen. Later werden deze apparaten overal gebruikt. En dit is tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven. In 2013 werd het mogelijk om bij sommige bedrijven contactloos te betalen. De pinautomaten werden uitgerust met een NFC chip, waardoor het mogelijk werd om met NFC te betalen. Deze functie werd net zoals het contactloos pinapparaat een mondiaal succes in Nederland. In de afgelopen jaren hebben Apple en Android het beide mogelijk gemaakt om met een smartphone te kunnen betalen. Bij Apple kun je zelfs met een Apple Watch betalen. Dit heeft de toepassing nog populairder gemaakt. Tegenwoordig kan je zelfs je portemonnee thuis laten liggen als je naar de supermarkt gaat. 

Met NFC betalen wakkert ‘het uitsterven van contant geld’ aan

Wat zijn de gevolgen van het betalen met NFC in Nederland? NFC betalingen zorgen voor meer eenvoud en gemak. Het scheelt weer een handeling, waardoor wachtrijen bij de pinautomaat minder lang worden. Dit is natuurlijk erg fijn voor de consumenten. Maar ook voor bedrijven is dit prettig. Dankzij een snelle omloopsnelheid bij de kassa kan er meer omzet worden gerealiseerd. Naast het gemak, draagt het ook bij aan het uitsterven van het contante geld in Nederland. Of je dit nu prettig vindt of niet. Contant geld is onhandig en kost meer tijd bij het afrekenen. Je moet het contante geld continu met je meedragen en je kan het dus ook makkelijker kwijtraken. Oftewel, dankzij NFC betalingen wordt content geld overbodig. Is dit een probleem? Wij denken van niet. Voor zowel de overheid als de burger is contant geld onhandig geworden. Bij sommige winkels is contant betalen al niet meer mogelijk. Deze trend zal zich de komende tijd voortzetten. Daarnaast heeft de overheid ook liever dat het contante geld verdwijnt, aangezien dit geld niet traceerbaar is.  

Waar met NFC betalen in Nederland?

Hier kunnen we heel kort antwoord op geven. Tegenwoordig is het, op enkele uitzonderingen na, overal mogelijk om met NFC te betalen. Deze ontwikkeling hebben we te danken aan de makers van de pinapparaten. Doordat alle nieuwe pinapparaten werden voorzien van een NFC chip groeide de adoptie razendsnel. Want elk bedrijf met een nieuw pinapparaat had ineens de mogelijkheid om contactloos betalen te accepteren. Tegenwoordig zien we dat bijna elk bedrijf in het bezit is van een pinapparaat met NFC. 

De voordelen van NFC betalingen in Nederland

Een innovatie heeft altijd voor- en tegenstanders. Wij zijn voorstanders van contactloos betalen en wel om de volgende redenen:

  • Sneller afrekenen
  • Kortere wachtrijen voor de kassa
  • Een portemonnee is overbodig geworden
  • Veiliger omdat je geen pincode hoeft in te vullen.
NFC tags kopen
Terug naar het overzicht