Terug naar het overzicht

Er zijn verschillende NFC card types op de markt. Zo ook in onze webwinkel. Keuzemogelijkheden zorgen vaak voor keuzestress en verwarring. Dit merken wij ook in de praktijk, aangezien we veel vragen krijgen over de verschillende soorten NFC card types. Daarom leek het ons een goed idee om hier een blog aan toe te wijden. In dit artikel gaan we het hebben over welke NFC card types er zijn en wat het verschil is. 

Wat is een NFC card?

Een NFC card is eigenlijk een soort pinpas. Hier zit namelijk ook een NFC chip in verwerkt. NFC cards zijn gemaakt van PVC. Dit is het materiaal waar bijna alle passen van gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan je bankpas of je ID-kaart. In de card zit een NFC chip verwerkt. Om de chip zit een PVC omhulsel, waardoor je de chip niet kunt zien. Daarnaast biedt het omhulsel goede bescherming, waardoor de chip jarenlang mee kan gaan. De cards worden meestal blanco geleverd, maar kunnen ook worden geprint. Zo kun je bijvoorbeeld een NFC visitekaartje maken. Op de card kun je jouw contactgegevens programmeren. Zodra je de card tegen een telefoon houdt, verschijnen direct jouw contactgegevens op het scherm. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de contactgegevens op te slaan in het toestel. Zo zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk, zoals een toegangspas. Zodra je de toegangspas voor een scanner houdt zal het poortje open gaan. Dankzij de antenne in de chip kan deze radiogolven ontvangen van een andere NFC chip. De zender zorgt ervoor dat de chip ook radiogolven kan uitzenden. Hierdoor is communicatie onderling mogelijk. Taken kunnen via deze manier doorgestuurd worden van de chip naar een device. 

Welke NFC card types zijn er?

Er zijn verschillende NFC card types. De meest gebruikte varianten zijn de NTAG213, NTAG215 en NTAG216. Het verschil tussen deze varianten zit in de chip, namelijk het aantal bytes (capaciteit). Verder zijn de chips identiek aan elkaar. Hieronder zal ik de verschillende soorten NFC card types toelichten. 

NTAG213

Deze variant is vrij zeldzaam. Dit komt omdat een NTAG213 chip maar een capaciteit heeft van 144 bytes. Voor de toepassingen die gebruikt worden met een NFC card is dit vaak te weinig. Er is meestal meer geheugen nodig. Daarom zien we dat dit product schaars is.  

NTAG215

Deze variant heeft een geheugen van 544 bytes. Dit is ongeveer 4 keer zoveel als de NTAG213. In de meeste gevallen heb je genoeg capaciteit met deze variant. De NTAG215 staat bekend als de Amiibo chip. Deze chip leent zich perfect voor het programmeren van Amiibo’s die worden gebruikt bij het gamen. Programmeer je favoriete Amiibo op de tag en houd deze vervolgens tegen je game console. Het karakter zal direct in je game verschijnen. 

NTAG216

Mocht je geen risico willen lopen dat je over te weinig capaciteit beschikt, dan adviseren we om de NTAG216 aan te schaffen. Deze chip heeft het meeste aantal bytes van de drie chips. Met maar liefst een capaciteit van 888 bytes weet je zeker dat je genoeg capaciteit in huis hebt gehaald. Deze variant wordt vaak gebruikt als een digitaal visitekaartje. Het programmeren van contactgegevens kost namelijk veel capaciteit.

Heb je de chip geprogrammeerd? Dan kun je deze altijd weer leegmaken en opnieuw programmeren met een andere taak. Hierdoor kan een NFC card jaren lang meegaan en opnieuw gebruikt worden. 

Andere varianten van NFC

In dit artikel hebben we het gehad over NFC card types en de verschillen onderling. Uiteraard zijn er nog meerdere varianten van NFC verkrijgbaar. Denk aan stickers die je overal op kan plakken, maar ook sleutelhangers en coins. 

NFC tags kopen
Terug naar het overzicht