Terug naar het overzicht
dan burton k1kGxyA1 E unsplash edited NFC World
Betalen met NFC: Hoe werkt het? 2 NFC World

Betalen met NFC is de laatste jaren enorm populair geworden. Bijna iedereen betaalt tegenwoordig met NFC. Dit kan met een pinpas, maar ook met een telefoon of zelfs een Apple Watch. In dit artikel gaan we het hebben over wat betalen met NFC precies is, hoe het werkt en hoe jij hier gebruik van kan maken.  

NFC en betaling

Betalen met NFC wordt ook wel het contactloos betalen genoemd. Dit betekent dat je automatisch betaalt zodra je een pinpas of telefoon tegen een pinautomaat houdt. Dit neemt een drempel weg bij de consumenten. De handeling van het betalen is eenvoudiger geworden, waardoor betalingen sneller verlopen. Hierdoor zullen er minder snel wachtrijen ontstaan. Daar komt bij dat men ook geen portemonnee meer hoeft mee te nemen voor kleine aankopen. Bij bedragen onder de €25 hoef je namelijk geen pincode in te toetsen. Zodra je daarboven zit dan is een pincode vereist. Het lijkt alsof er bij bedragen onder de €25 geen beveiliging op de telefoon zit, maar niets is minder waar. Voordat je met je telefoon betaalt dien je namelijk vooraf het toestel te ontgrendelen. Dit kan met een vingerafdruk, toegangscode of Face-ID. Betaal je meer dan €50? Dan moet de pincode op de pinautomaat worden ingevuld. Er is een totaallimiet van €250 per dag. 

Om te kunnen betalen met NFC moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het toestel moet zijn uitgerust met een NFC chip. Daarnaast moet de software ook up-to-date zijn. En uiteraard heb je een mobiel bankieren applicatie nodig en een betaalrekening bij een bank. Tegenwoordig wordt bijna overal contactloos betalen geaccepteerd. Dit zal in de toekomst alleen maar groter worden.  

Hoe werkt betalen met NFC?

In de pinautomaat zit een NFC chip. Deze chip kan communiceren met andere NFC chips, zoals diegene in je telefoon of bankpas. De NFC tag in de pinautomaat zendt een bepaalde taak uit via radiogolven. Vervolgens kun je deze golven opvangen met de antenne van de NFC tag in je telefoon. Met deze radiogolven kunnen bepaalde taken worden meegestuurd. De taak wordt opgevangen en kan direct worden uitgevoerd op het toestel. De radiogolven kunnen maximaal maar 10 centimeter overbruggen. Dankzij de beperkte afstand is de technologie zeer geschikt voor betalingen. 

Hoe kan ik betalen met NFC?

Heb je een iPhone? Dan dien je gebruik te maken van Apple Pay. Dit kun je activeren door naar de applicatie van je bank te gaan. Zoek vervolgens in de instellingen naar Apple Pay. Dan moet je een betaalpas kiezen en de bankapplicatie koppelen met de Apple Pay applicatie. Hiervoor ga je naar de Apple Pay applicatie en kies je ‘kaart toevoegen’. Vul je naam en het kaartnummer in en accepteer de voorwaarden. Klik op ‘gereed’ en de kaart is gekoppeld. Vervolgens kun je eenvoudig betalen door twee keer op de homeknop te drukken en het toestel tegen de pinautomaat te houden. Of gebruik Face ID. Leg je vinger op de homebutton en houd de iPhone tegen de pinautomaat. 

Heb je een Android toestel? Ook hier dien je een betaalpas te activeren. Dit doe je door naar de bankapplicatie te gaan. Zoek vervolgens in de instellingen naar mobiele pas of betaalpas. De benaming kan verschillen per bank. Voeg een mobiele pas toe en accepteer de voorwaarden. Kies een pincode en je bent klaar om te betalen met je mobiele telefoon. 

Met een toestel dat draait op Android heb je de mogelijkheid om de NFC-functie aan of uit te zetten. Zodra de NFC-functie is uitgeschakeld is het niet mogelijk om te betalen met NFC. Je kunt NFC eenvoudig aanzetten door de telefoon te ontgrendelen, naar boven te swipen en vervolgens op NFC te klikken. Bij Apple is de NFC chip altijd ingeschakeld. Het is niet mogelijk om NFC op een Apple device uit te schakelen.  

De voordelen van het betalen met NFC

  • Het betalen gaat veel sneller, dit maakt het gemakkelijker voor zowel de consument als de verkoper. 
  • Er ontstaan minder snel wachtrijen voor het betalen. De verkoper kan meer verkopen dankzij kortere rijen.
  • Portemonnee vergeten? Geen probleem! Je kunt gewoon met je telefoon betalen
  • Lagere transactiekosten omdat de handelingssnelheid sneller is
  • De pincode kan niet worden afgekeken 
NFC tags kopen
Terug naar het overzicht